Podivnosti ve městě Čelákovice...

Archiv příspěvků od 1.1.2007

Příspěvekod Ing. Josef Šalda » čtv črc 01, 2010 12:24 am

O víkendu zareaguji. Je toho totiž více.
Ing. Josef Šalda

Příspěvekod Ing. Josef Šalda » pát črc 02, 2010 1:36 pm

Takže pěkně po řadě:
Stezky na Q-Byt nejsou na místě. Ten nemá žádné rozhodovací pravomoce. Q-Byt je firma ( 100% vlastněná městem), která zajišťuje "správu bytového fondu" pro vlastníka bytů. A podotýkám, že nejen pro byty ve vlastnictví města, ale i jiných subjektů. T.zn. že vybírá nájem od nájemníků, rozúčtovává na jednotlivé nájemníky spotřebu vody, tepla, elektřiny společných prostor atd. Podle pokynů vlastníka zajišťuje opravy ( třeba výtahy a pod. NEROZHODUJE o tom, komu bude byt pronajmut. Pracovníci Q-Bytu by měli vlastníka bytů informovat o případných nepovolených podnájmech a podle pokynů majitele ( v případě obecních bytů je to vedení města) činit případné právní kroky.
Musí si však počínat opatrně. CVo když dotyčný "pronajimatel" to má blízko k lidem ve vedení města.
Svoji roli by zde měla sehrát bytová komise. To je poradní orgán Rady města a její členové by měly případné indicie nezákoného jednání nájemníků prověřit.
Někteří nájemníci si totiž myslí, že byt je jejich vlastnictvím. Pamatuji na dobu, kdy jsem byl zástupcem starosty Čelákovic ( 1990 - 1994) a bytovou problematiku jsem měl v gesci. Účastnil jsem se jednání bytové komise a prováděli jsme i kontroly na místě. Pamatuji se, jak jsme přišli do jednoho bytu, který byl vyklizen a kde se malovalo. Domělý nový nájemník byl velice nemile překvapen, že byt mu nebude pronajmut, protože naletěl a za úplatu mu byt "přenechal" dosavadní nájemník, který se přestwěhoval do domku po svých rodičích. Léta platil nízké nájemné a ještě chtěl jakési odstupné. Jiný případ: pán se chtěl i na oko rozvádět, jen aby dostal byt po svých zemřelých rodičích. A mohl bych pokračovat. Ono to jde, bojovat proti neoprávněným užíváním bytů, ale chce to nebát se udělat si u některých lidí zle. Ale všem se stejně nemůžete zalíbit.

Příště zas pokračování.
Ing. Josef Šalda

Re: Podivnosti ve městě Čelákovice...

Příspěvekod wapi » pát črc 02, 2010 2:19 pm

Hezký den pane ing.Šalda.
Že vše má pod palcem pouze město-máte jistě pravdu.A že Q-BYT -je pouze takový jako poradní subjekt asi jako bytová komise.Ale teda město vše zanedbalo a mělo tudíž dát Q-BYTu instrukce a zadat toto vše do jejich pracovního procesu.Co je poradní bytová komise-jsem bohužel viděl na Vašem jednom zasedání v kulturáku-jak pan starosta sprostě a neurvale vynadal a jak s ní mluvil-s jednou členkou této komise-a to jen proto,že si dovolili dát -nebo lépe přidělit byt mladému člověku řádně podle pořadníku!!Tím jsem si úplně dokončil prifil pana starosty a i o vedení města!!Byl jsem s tím dost znechucen a viděl jsem tehdy,že i Vy a také,že jste se jí správně zastal!!I když to stejně bylo na nic!!No a ty případy co uvádíte ze své zkušenosti i ty o těch jakoby rozvodech - bohužel znám dost i jiných,kterým to bohužel,ale prošlo!!Jo máte pravdu-to nedokáže každý-odolat a zachovat se čestně a tudíž i správně!!Bohužel,ale toto současné vedení města v žádném případě nesplňuje - toto pravidlo pro ně na 100% neplatí!!Tak jste mě trošku zase zlepšil náladu na víkend - Vaší odpovědí a tak jsem se rozhodl,že Vám napíšu o víkendu to slíbené pokračování a budu moc zvědavý na Vaši reakci a co se s tím může ještě udělat!!Tak zatím se mějte a díky!!A byl bych pane ing.Šaldo rád,kdyby jste si přečetl i můj příspěvek na fóru "Informační kanály" a řekl k tomu i Vy své vyjádření!!Děkuji předem!!
Tak hezký den a víkend!! wapi
wapi

Příspěvekod Ing. Josef Šalda » ned črc 04, 2010 9:18 pm

Dobrý den.
Připomenul jste událost starou cca jeden rok. Tehdy se pan starosta velice rozlobil na členku bytové komise pí. Volfovou, neboť si dovolila poukázat na skutečnost, že jeden občan si drží obecní byt, bydlí ve vlastním domě. U někoho "obyčejného" by se to netrpělo, ale to byl člověk z kandidátky pana starosty a hned taková drzost od bytové komise. A tak se sehrálo divadlo s tím přidělením bytu pro mladého svobodného občana města. A ono se to zrovna tak pěkně hodilo. Jednalo se o syna pracovnice MěÚ, ktedrá měla na starosti bytovou problematiku a tak se mohla navodit atmosféra, že jaksi něco není v pořádku a pan starosta "dělá pořádek". Ten mladý muž nakonec byt přidělený dostal, ale pro jistotu byly z bytové komise odvolány dvě její členky, které opakovaně tvrdily, že ten mladík má dle tehdejších pravidel na přidělení bytu nárok. No a další "kladivo" padlo na jeho matku, pracovnici MěÚ. Najednou po 20-ti letech práce na radnici byla tak "neschopná", že ji pan starosta musel odebrat osobní příplatek z platu a tak ji nakonec ze městskéko úřadu vyštval - dala výpoveď.
Jó odebírat osobní příplatek z platu to náš pan starosta umí. V poslední době se specializoval na ředitele ( v množném čísle) městského muzea.
Ing. Josef Šalda

Příspěvekod Ing. Josef Šalda » ned črc 04, 2010 9:35 pm

Abychom se dostali k obecním bytům v našem městě. Jejich počet jste odhadoval na 1000. Dnes nemám přehled o přesných číslech. Po roce 1991 město obdrželo od státu cca 700 obecních bytů. Do roku 2002, kde jsem skončil jako starosta jsme jich prodali jen několik a to v domech, kde byli i další spoluvlastníci nebo údržba by byla komplikovaná. Soustřeďovali jsme se na zlepšování jejich stavu. Veškeré vybrané nájemné šlo do oprav - díky regulovanému nájemnému těch peněz moc nebylo - a snažili jsme se pomocí dotací vybudovat nové byty formou půdních vestaveb a nástaveb. V čelákovicích jsme takto postavili okolo 50-ti bytů. také jsme získali byty v Milovicích - město jich tam má přes 200 a v současné době je vybrané nájemné "zajímavým" příjmem města. Až skončí 20-ti letá ochranná lhůta, po kterou město byty nesmí prodávat - podmínka přidělení dotace, bude to také "zajímavý" zdroj přímů pro město. Asi si dovedete spočítat, jaká je cena 200 bytů.
Já osobně jsem zastáncem nájemního bydlení v přiměřené formě. každý nemá na to, aby si pořídil vlastní byt a je řada lidí, kteří mají "stěhovavé zaměstnání". Nájemní bydlení není nic nového pod slunce. A podnikové byty, Ty stavěl v našem městě Volman, v sousední Lysé n/L továrník Vichr a a na zlínsku Baťa.
Při jednom semináři v rakousku nám řekli, že v městech je ideální stav 30% nájemních obecních bytů. A to "sedělo" na Čelákovice. Ono je však lepší prodávat obecní byty nájemníkům a to pod cenou. Jednak se získají nějaké peníze na stavění ve městě a pak se získá i "vděčnostů voličů. A to se hodí pro příští volby. Nebo tomu tak není?
Ing. Josef Šalda

Příspěvekod wapi » stř črc 07, 2010 7:18 pm

Dobrý den.
Ano pane ing.Šalda-je to ta situace-co popisujete,kterou jsem měl tu čest na vlastní oči vidět!Je to vše přesně,tak jak popisujete!Pokud je mladý a i třeba svobodný člověk řádně v pořadníku a to již třeba i několik let-nevidím žádný důvod proč by ten byt neměl dostat!Pan starosta dělá pořádek,ale tam-kde vůbec nemusí a ani není potřeba!Ale změny ve vedení TS a Q-BYTu to jsou asi jeho oblíbenci a nedá na ně dopustit!?!Podle mého oni měli být první-kdo měl vypadnout a uvolnit místo pro schopnější!Bohužel se tak nestalo a odnesli to ti právě dobří-jako byl pan Špaček ředitel muzea a nebo pan Hanžlík ředitel hudební školy!To by měl být po volbách jako jeden z prvních úkolů pro nové vedené města!Vypoklonkovat ředitele TS a Q-BYTu!A chování a arogantní vystupování pana starosty-nemohu nějak strávit!No a ty byty-myslím města-trošku jsem to přehnal s tou 1000,ale jen asi 700 tím spíše si je teda mohlo město ohlídat!A je to ještě větší šlendrián a neschopnost města a jejich jako podřízeného Q-BYTu než jsem teda předpokládal!Uhlídat-před kšeftaři-s podnájmy,nebo jako s příbuzenstvem a i dozajista šlo i o korupci!Všechno tomuto nasvědčuje!Musím bohužel psaní přerušit-přišel k nám spát vnouček a tak dopíšu vše k tomuto tématu zítra!
Tak zatím se mějte fajn! wapi
wapi

Příspěvekod Ing. Josef Šalda » čtv črc 08, 2010 3:05 pm

Dobrý den.
S tím vypoklonkováním ředitele Q-Bytu a Technických služeb bych vůbec nepospíchal. zde pes zakopán skutečně není. Ředitelé organizací města (ať jsou rázu technického nebo kulturního) plní jen pokyny dané vedením města. A domnívám se, že to není žádný med tyto posice zastávat. Platí to obzvláště pro TS a Q-byt. Vedoucí těchto organizací jsou v zásadě takovými fackovacími panáky. Málokdo by měl zájem se o jejich místo prát. A pokud jde o Q-Byt - ten kromě správy bytového fondu zajišťuje i výrodu a dodávku tepla pro cca 2000 bytů a některé další subjekty. A to už je nějaká odpovědnost.

V poslední (prázdninovém) ZMČ píše pan starosta o prodeji obecních bytů v posledních dvou (tedy jeho) volebních obdobích. Prý se utržilo cca 90 mil. Kč. Jestliže se byty prodávali za cenu 50 - 70% znaleckého odhadu, lze odhadnout, že byla nájemníkům poskytnuta sleva cca ve výši 45 mil. Kč. No, pěkný to dárek některým voličům. Své domy by vedoucí představitelé našeho města pod cenou určitě neprodávali.
Ing. Josef Šalda

Zpět na ARCHIV