od Ing. Josef Šalda » pát črc 02, 2010 1:36 pm
Takže pěkně po řadě:
Stezky na Q-Byt nejsou na místě. Ten nemá žádné rozhodovací pravomoce. Q-Byt je firma ( 100% vlastněná městem), která zajišťuje "správu bytového fondu" pro vlastníka bytů. A podotýkám, že nejen pro byty ve vlastnictví města, ale i jiných subjektů. T.zn. že vybírá nájem od nájemníků, rozúčtovává na jednotlivé nájemníky spotřebu vody, tepla, elektřiny společných prostor atd. Podle pokynů vlastníka zajišťuje opravy ( třeba výtahy a pod. NEROZHODUJE o tom, komu bude byt pronajmut. Pracovníci Q-Bytu by měli vlastníka bytů informovat o případných nepovolených podnájmech a podle pokynů majitele ( v případě obecních bytů je to vedení města) činit případné právní kroky.
Musí si však počínat opatrně. CVo když dotyčný "pronajimatel" to má blízko k lidem ve vedení města.
Svoji roli by zde měla sehrát bytová komise. To je poradní orgán Rady města a její členové by měly případné indicie nezákoného jednání nájemníků prověřit.
Někteří nájemníci si totiž myslí, že byt je jejich vlastnictvím. Pamatuji na dobu, kdy jsem byl zástupcem starosty Čelákovic ( 1990 - 1994) a bytovou problematiku jsem měl v gesci. Účastnil jsem se jednání bytové komise a prováděli jsme i kontroly na místě. Pamatuji se, jak jsme přišli do jednoho bytu, který byl vyklizen a kde se malovalo. Domělý nový nájemník byl velice nemile překvapen, že byt mu nebude pronajmut, protože naletěl a za úplatu mu byt "přenechal" dosavadní nájemník, který se přestwěhoval do domku po svých rodičích. Léta platil nízké nájemné a ještě chtěl jakési odstupné. Jiný případ: pán se chtěl i na oko rozvádět, jen aby dostal byt po svých zemřelých rodičích. A mohl bych pokračovat. Ono to jde, bojovat proti neoprávněným užíváním bytů, ale chce to nebát se udělat si u některých lidí zle. Ale všem se stejně nemůžete zalíbit.
Příště zas pokračování.